Analisis Kefahaman Pelajar Tentang Peristiwa 13 Mei 1969 Menggunakan Pendekatan Grounded Theory (S/O 13404) - Rambely, Nor Azlah Sham; Mamat, Rashidah; Haniffa, Mohamed Ali (UUM, 2023)
Tragedi 13 Mei 1969 merupakan insiden yang paling dahsyat melibatkan hubungan kaum di Malaysia. Tragedi ini dianggap taboo, menakutkan dan memberi kesan kepada masyarakat sehingga menimbulkan beberapa persepsi. Tragedi ini menunjukkan kepentingan etnik adalah segala-galanya bagi kaum yang ada di negara ini berbanding kepentingan nasional. Hal ini kerana sosiopolitik setiap kaum bersifat perkauman. Agen-agen seperti sejarah, pendidikan, media, parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan amat kuat mencengkam budaya politik setiap kaum. Akhirnya, lahirlah setiap bangsa yang memperjuangkan kepentingan masing-masing. Oleh itu kajian ini bertujuan untuk menganalisis pemahaman pelajar tentang Peristiwa 13 Mei 1969 menggunakan pendekatan Grounded Theory. Objektif kajian berfokus kepada tinjauan pemahaman pelajar terhadap Tragedi 13 Mei 1969 dan bagaimana penerimaan mereka terhadap peristiwa ini. Hal ini perlu supaya generasi masa kini dapat melihat Peristiwa 13 Mei 1969 sebagai sejarah bangsa Malaysia yang perlu dihayati dan diambil pengajaran oleh setiap kaum demi perpaduan dan bukan sebagai taboo yang boleh dijadikan punca perpecahan kaum. Kaedah kajian secara kualitatif melalui perbincangan kumpulan fokus serta data dianalisis menggunakan Nvivo. Dapatan menunjukkan sebahagian pelajar tahu tentang tragedi ini dan mereka menyatakan bahawa pentingnya saling hormat-menghormati, bersatu-padu, toleransi dan pentingnya keharmonian. Selain keamanan, pentingnya interaksi sosial dan silang budaya diterapkan kepada masyarakat Malaysia. Justeru itu, perspektif kesepaduan sosial yang melihat masyarakat sebagai sebuah entiti sosial yang memiliki keupayaan untuk membentuk kesejahteraan dalam masyarakat perlu menjadi indikator dalam iii kajian ini. Oleh itu, harapan pengkaji supaya Peristiwa 13 Mei 1969 dapat dibincangkan secara terbuka tanpa prejudis dari seluruh masyarakat dan teori kesepaduan dalam kepelbagaian diberi tumpuan apabila membicarakan tentang tragedi ini.