Dasar dan Perundangan Pengajian Pekerja Asing di Malaysia: Melestari Matlamat Pembangunan Mampan No. 8 - Abdul Rahim, Asmar; Hussain, Suhaidah; Ahmad, Mohd Hanafiah; Abdul Majid, Abdul Halim; Ahmarofi, Ahmad Afif; Mohd Aripin, Norhana; Subramaniam, Markandan (2022)
Dalam memastikan kelastarian pembagunan ekonomi Malaysia pemintaaan pekerja asing meningkat saban tahun dalam sektor 3 D (Dangerous, Dirty, Difficult ataupun Bahaya, Kotor dan Susah). Pekerjaan Baik dan Kemajuan Ekonomi (SDG 8) merupakankan salah satu daripada 17 Matlamat Pembangunan Mampan yang berkait rapat dengan pekerja asing. Objektif utama kertas kerja ini adalah menganalisa dasar dan peruntukan undang-undang serta agensi berkaitan pekerja asing dalam konteks SDG 8 dengan mengunakan pendekataan kaedah kualitatif. Matlamat Pembangunan Mampan No. 8, merupakan titik kesimbangan sosial dan perkembangan ekonomi negara sangat diperlukan. Hak pekerja asing di Malaysia turut dilindungi dan tertakluk kepada pemakaian dasar dan perundangan sediaada. Namun kegitu kebanjiran migran dari pelbagai benua perlu dikawal supaya Malaysia tidak menjadi tempat ·pusat himpunan' pelbagai kerakyatan serta boleh mengundang pelbagai masalah seperti jenayah dan sosial dikalangan masyarakat setempat.