Kajian Kesedaran Bumi Hijau di Kalangan Mahasiswa IPTA – Zon Utara (Projek Penghasilan Video Bumi Hijau Sebagai Satu Kaedah Kempen Berkesan) (S/0 14569) - Ismail, Adzrool Idzwan; Abu Seman@Ismail, Mohamad Amir; Yusoff, Mohd Fitri; Mhd Padoli, Mohd Fairuz; Ab Rasif @ Ramli, Nassarudin (UUM, 2021)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti kaedah terbaik dalam meningkatkan kesedaran dalam kalangan mahasiswa Institusi Pengajian Tinggi (IPTA) zon utara sempena kempen bumi hijau melalui platform kandungan kreatif / media kreatif. Kaedah yang digunakan dalam kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dan kuantitatif. Hasil analisis diskritif telah dibuat menggunakan ‘Statistical Package for the Social Sciences’ (SPSS) dan mendapati kajian ini telah mencapai objektifnya. Dimana pelajar dan generasi muda mempunyai semangat sayangkan bumi hijau. Hasil dari analisis yang dilakukan melalui soalan-soalan yang diberikan kepada pelajar, didapati mereka memahami maksud dan peka tehadap isu alam sekitar. Dalam pada itu, paparan video berkaitan persekitaran Universiti Utara Malaysia yang masih hijau dan terpelihara telah ditayangkan.Video ini telah dihasilkan dan ditayangkan kepada pelajar dan sedikit sebanyak memberikan pendedahan serta kesedaran serta kesan secara tidak langsung kepada pelajar. Secara kesimpulannya, ia mendidik generasi muda tentang kepentingan pemeliharaan dan pemulihan bumi hijau di sekitar kampus.