Projek Pembangunan Kerangka Polisi 5S Berlandaskan Maqasid Shariah Di UUM (S/O 14249) - Abu Bakar, Nashirah; Mohamed Naim, Asmadi; Abd Manaf, Aziah; Abu Bakar, Azizi; Che Arshad, Noraziah; Abd Aziz, Noriza; Hassan, Siti Rasyidah; Yusoff, Normizan (UUM, 2021)
Pada masa kini, konsep kualiti dan kelestarian sering diterapkan di dalam pembangunan negara sejajar dengan aspirasi negara untuk menjadi sebuah negara maju. Sumbangan Universiti Awam dalam kemajuan sesebuah negara sememangnya tidak boleh dinafikan kerana di universiti terkumpulnya golongan cerdik pandai yang akan melahirkan pemimpin gemilang untuk generasi akan datang. Oleh itu, aktiviti-aktiviti di universiti perlu dirancang dan dikendalikan berdasarkan falsafah kualiti dan kelestarian. Bagi memantapkan perancangan pembangunan kampus lestari, satu garis panduan atau kertas polisi amalan 5S perlu dibangunkan. Ini bagi memastikan perlaksanaan amalan 5S dapat menerapkan amalan pengurusan kualiti yang baik sejajar dengan falsafah kaizen (penambahbaikan secara berterusan). Pembagunan kertas polisi amalan 5S patuh syariah di Pusat Pengajian Perniagaan Islam merupakan satu ikrar yang menerapkan unsur kualiti dan kelestarian secara menyeluruh di mana ia tidak tertumpu kepada pembangunan fizikal semata-mata. Hasrat ini dizahirkan melalui tiga komponen yang diberi perhatian di dalam falsafah 5S patuh syariah iaitu kebersihan dan keceriaan tempat kerja; keselamatan pekerja dan pemantapan tahap motivasi pekerja. Sehubungan dengan itu, kertas polisi amalan 5S patuh syariah dihasilkan sebagai satu rangka tindakan dan panduan kepada warga Pusat Pengajian Perniagaan untuk mengamalkan gaya hidup amalan 5S berlandaskan maqasid syariah secara berterusan serta kelestarian dalam pengurusan tempat kerja. Diharapkan dengan terhasilnya kertas polisi amalan 5S ini, kesedaran dan penghayatan tentang kepentingan amalan 5S dapat dilaksanakan di Pusat Pengajian Perniagaan Islam.