Konsep dan amalan hukum nasab di Malaysia - Wan Abdullah, Wan Abd Rahman Khudzri; Abu Bakar, Md Zawawi (Arah Pendidikan, 2008)
Artikel ini membincangkan tentang amalan nasab di dalam perundangan Islam serta aplikasinya di Malaysia. Nasab adalah suatu syariat lslam untuk memuliakan umatnya terutamanya dalam penentuan dan kesahihan asal keturunan seseorang. Persoalan untuk penentuan nasab adalah mudah jika perkahwinan dilakukan mengikut lunas-lunas syariat. Sebaliknya,menjadi suatu yang rumit jika kelahiran seseorang anak itu melalui perkahwinan yang fasid, syubhah atau kelahiran tanpa melalui pernikahan yang sah disisi syarak. Antaranya kelahiran zuriat hasil perzinaan, khalwat, rogol, sumbang mahram, pergaulan bebas dan sebagainya. Justeru itu, artikel ini cuba menjelaskan kenapa soal nasab dititikberatkan oleh Islam. Ini kerana pertalian darah akan menentukan hukum syariat lain antaranya ialah mahram, aurat, wali, harta pusaka dan sebagainya. Sehubungan itu, artikel ini cuba mendedahkan bahawa selain keperluan fizikal seperti makan, minum, pakaian dan tempat tinggal mahupun keperluan spiritual seperti ilmu, agama, kasih sayang dan sebagainya. Keperluan nasab bagi seseorang anak itu juga adalah menjadi kawajipan dan keperluan untuknya bagi menjalani kehidupan yang sempurna di dunia ini dan di akhirat.