Kebijaksanaan Dan Strategi Keusahawanan Islam Pasca Covid-19 (Post Covid-19 Islamic Entrepreneurial Wisdom and Strategy) - Abdullah, Syahrina; Rofie, Mohamad Khadafi; Yusuf, Abubakar Usman; Ardo, Abu Mohammed (UUM Press, 2023)
Pandemik Covid-19 yang melanda pada awal tahun 2020 telah memberi impak besar kepada majoriti usahawan di Malaysia. Situasi pandemik yang berlarutan sejak tahun 2020 ini telah mencetuskan kelembapan ekonomi negara terutama kepada peniaga dan usahawan mikro, kecil dan sederhana. Pendekatan strategik dan dinamik yang ditekankan dalam agama Islam dilihat dapat memberi penyelesaian kepada individu dan usahawan yang berhadapan dengan kemelut ekonomi ketika dan pasca pandemik Covid-19. Kajian konseptual digunakan bagi mengenal pasti konsep kebijaksanaan strategi tokoh Islam iaitu dari sudut prinsip, etika, pengetahuan dan spiritual bagi menyelesaikan permasalahan pengurusan perniagaan dalam mendepani isu pandemik Covid-19. Kaedah dokumentasi digunakan untuk mendapatkan data yang berkaitan dengan kebijaksanaan strategi tokoh Islam dengan merujuk kepada Al-Quran, Hadis dan sejarah Islam sebagai sumber autentik dalam membina konsep ini. Strategi yang dibentuk ini mengutarakan kebijaksanaan tindakan usahawan Islam berteraskan panduan Illahi melalui prinsip, etika, pengetahuan dan spiritual. Kesimpulannya, konsep strategi yang diketengahkan dalam kajian ini wajar diikuti oleh para usahawan Muslim masa kini untuk menempa kejayaan berteraskan perspektif Islam dalam menguruskan diri, organisasi serta perniagaan.