Teori pembangunan kanak-kanak - Hanafi, Zahyah (Arah Pendidikan, 2008)
Bab ini mernbincangkan teori yang berkaitan dengan pembangunan kanak-kanak khusus teori tentang pengaruh persekitaran keluarga. la juga melihat bagaimana pengaruh ibu bapa memainkan peranan penting dalam pembangunan kanak-kanak dari segi pendidikan dan sahsiah. Antara teori yang menjadi fokus perbincangan ini ialah Teori Ekologi yang menekankan peranan mikrosistem yang sentiasa mempengaruhi tingkahlaku kanak-kanak.Dalam ha1 ini, gaya keibubapaan ibu bapa dibincangkan dan ia dikaitkan dengan pembentukan sahsiah kanak-kanak serta kesannya dalam mendidik anak-anak.Teori Modal Insan dan Modal Sosial turut diketengahkan untuk menjelaskan bagaimana tahap sosioekonomi ibu bapa sangat penting dalam memastikan pembangunan kanak-kanak yang seimbang.