Dimensi moral dan etika dalam politik Malaysia - Ishak, Mohamed Mustafa (Universiti Utara Malaysia, 1995)
Kepincangan dalam moraliti dun etika ahli-ahli politik adalah satu lagi gejala sosial yang semakin parah dan menular di Malaysia. Kegawatan ini mungkin sahaja lebih serius daripada apa yang diketahui umum kerana media massa belum lagi begitu bersedia mendedahkan segala-galanya seperti yang berlaku kepada isu lepak, bohsia, penderaan, buang anak dan sebagainya. Kepincangan moral dun etika ahli-ahli politik ini perlu ditangani, dirawat dan dipulihkan, justeru ahli-ahli politik menduduki hirarki tertinggi dan terutama dalam kepemimpinan masyarakat dan negara. Kenapakah moraliti, etika dan politik sering tidak harmoni kewujudannya. Apakah satu hubungan simboisis politik Malaysia diikat dengan etikanya yang tersendiri? Mungkinkah asas-asas moral politik, Pluto, Aristotle, Kung Fu-Tse, Wang An Shih, Al-Mawardi, Al-Ghazali, Ibn Taymiyya dan sebagainya dijadikan asas moraliti dun etika ahli-ahli politik. Kertas kerja ini meninjau persoalan moraliti dan etika dalam politik di Malaysia.