Pendidikan di Malaysia: Satu pandangan kritis - Salleh, Awang Had (Pusat Penyelidikan Strategik Malaysia, 1995)
Pendidikan Malaysia, seperti juga pendidikan di negara-negara moden, luas amat ruang litupnya. Ia mempunyai dimensi-dimensi bentuk, iaitu Pendidikan Formal dan pendidikan tak-formal.