Gaya keibubapaan: Persediaan ibu bapa untuk menghadapi globalisasi - Hanafi, Zahyah (IBS Buku, 2004)
Salah satu cara untuk memahami perhubungan antara ibu bapa dengan anak ialah dengan mengkaji gaya keibubapaan kedua-dua ibu bapa tersebut. Sesetengah penyelidik yang mengkaji tentang gaya keibubapaan mempercayai bahawa gaya keibubapaan boleh menentukan tingkah laku ibu bapa (Darling & Steinberg, 1993). Tingkah laku ibu bapa ini dicerminkan melalui sikap, kepercayaan, dan matlamat yang mereka praktikkan dalam perhubungan seharian mereka dengan anak. Tingkah laku ini seterusnya akan meninggalkan kesan sama ada positif mahupun negatif ke atas perkembangan kognitif dan perkembangan emosi anak dan juga perasaan anak terhadap kedua-dua ibu bapanya.