Membina Dan Menguji Model Pembelajaran Dan Pengajaran Peribahasa Melayu Dengan Menggunakan Multimedia Visual Dinamik Dan Visual Statik - Nair, Subadrah Madhwa; Wan Yahaya, Wan Ahmad Jaafar; Isam, Hishamudin; Shaik Ismail, Sharifah Fazliyaton; Yusoff, Nuraini (UUM, 2021)
Kajian ini bertujuan membina model dan modul pengajaran peribahasa Melayu dengan menggunakan multimedia, visual dinamik (video), dan visual statik (PowerPoint) dalam kalangan murid sekolah rendah (SK, SRKC dan SRKT). Kesan penggunaan visual dinamik dan visual statik terhadap pencapaian peribahasa murid dan minat murid terhadap pembelajaran peribahasa turut diselisik dalam kajian ini. Kajian ini berbentuk kuasi eksperimen dengan kumpulan eksperimen diajar dengan menggunakan visual dinamik (video), dan kumpulan kawalan diajar dengan menggunakan visual statik (PowerPoint) selama enam minggu. Kajian melibatkan tiga kumpulan kuasi eksperimen, iaitu pelajar dari SK, SRKC dan SRKT di Pulau Pinang. Sampel kajian terdiri daripada 209 orang murid Tahun 5 (SK=74 orang murid, SRKC=75 orang murid dan SRKT= 60 orang murid). Instrumen yang digunakan untuk mengumpulkan data kajian, termasuklah praujian, pascaujian dan soal selidik berhubung minat. Data yang diperoleh telah dianalisis dengan menggunakan Program SPSS Windows versi 22. Ujian t telah digunakan untuk menguji hipotesis kajian. Dapatan kajian menunjukkan murid SK, SRKC dan SRKT yang diajar dengan menggunakan visual dinamik mendapat pencapaian yang tinggi dan signifikan untuk soalan peribahasa yang berbentuk aneka pilihan dan membina ayat berbanding dengan murid daripada kumpulan kawalan. Minat murid daripada kumpulan eksperimen terhadap pembelajaran peribahasa Melayu di ketiga-tiga sekolah tersebut juga mencatatkan skor yang tinggi dan signifikan berbanding dengan murid daripada kumpulan kawalan. Kajian ini juga berjaya menghasilkan produk multimedia dalam bentuk visual dinamik/video untuk pengajaran peribahasa di sekolah rendah. Selain itu, model dan modul pengajaran peribahasa untuk murid sekolah rendah turut dihasilkan. Dapatan kajian ini meninggalkan implikasi pedagogi yang penting terhadap pengajaran peribahasa Melayu. Dari segi implikasi teori, kajian ini menyokong teori multimedia yang digagaskan oleh Mayer, teori konstruktivisme Vygotsky dan teori pembelajaran bermakna Ausubel. Dari segi implikasi praktikal pula, kajian ini menyarankan agar Bahagian Latihan Guru, Kementerian Pendidikan Malaysia melatih bakal guru untuk menggunakan visual dinamik/video dalam pengajaran peribahasa Melayu.