Impak Program Keusahawanan Anjuran Kerajaan Terhadap Kelangsungan Perniagaan Dalam Kalangan Belia Bumiputera - Wallang, Muslimin; Abdul Halim, Halimah; Dollah, Noorfaizah; Misnan, Siti Noor Shamilah (UUM, 2021)
Kerajaan sentiasa komited untuk membantu usahawan belia untuk terus maju dalam pemiagaan mereka. Justeru itu, pelbagai inisiatif telah dilaksanakan oleh kerajaan untuk memastikan golongan usahawan belia tidak ketinggalan dan mampu untuk meneruskan pemiagaan mereka dengan usahawa mereka sendiri. Kerajaan bertanggungjawab untuk menyediakan bantuan untuk golongan usahawan belia sama ada bantuan dalam bentuk kewangan mahupon bukan kewangan. Batuan bukan kewangan termasuk latihan, bimbingan serta sokongan pemiagaan. Oleh yang demikian, kajian ini dilaksanakan bagi menilai kesan program keusahawanan anjuran kerajaan terhadap kelangsungan pemiagaan di kalangan usahawan belia bumiputera. Kajian ini merupakan kajian kuantitatif yang menggunakan borang soal selidik, seramai 150 orang responden yang terdiri daripada usahawan belia yang pemah mengikuti program keusahawanan anjuran kerajaan telah dipilih secara rawak untuk menjawab soalan. Hasil kajian ini mendapati bahawa terdapat kesan yang positif anatara bantuan kerajaan dengan kelangsungan pemiagaan usahawan belia bumiputera.