Model Religiositi dan Sikap (Komitmen) Pembayaran Balik Pinjaman Pendidikan - Ismail, Suzila (UUM, 2022)
Status pembayaran balik pinjaman pendidikan di Malaysia ternyata amat mengecewakan. Oleh itu, pelbagai usaha dan faktor diselidik untuk mengenalpasti cara menangani masalah tersebut. Salah satu faktor yang boleh membantu meningkatkan tanggungjawab membayar hutang ialah keinsafan dan keimanan diri dari sudut keagamaan (religiositi). Justeru, kajian ini bertujuan mengkaji tahap religiositi peminjam PTPTN terhadap niat dan sikap untuk melunaskan pinjaman pendidikan di samping membina model yang menguji religiositi, niat dan sikap pembayaran pinjaman pendidikan (Model Religiosity, Intention and Attitude - RIA). Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif yang melibatkan kaedah pengumpulan data secara tinjauan. Kajian ini menggunakan dua instrumen iaitu Bukhari Religiosity Scale untuk mengukur religiositi dan Student Attitude Towards Educational Loan Repayment untuk mengukur sikap dan niat peminjam. Seramai 373 orang pelajar terlibat sebagai sampel kajian. Para pelajar terdiri daripada peminjam PTPTN yang beragama Islam serta sedang mengikuti pengajian ijazah Sarjana Muda dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Teknologi Mara (UiTM) cawangan Melaka serta Universiti Utara Malaysia (UUM). Data yang diperolehi telah dianalisis menggunakan dua perisian iaitu SPSS versi 25.0 bagi kajian rintis dan AMOS bagi data kajian sebenar. Analisis data melibatkan analisis deskriptif (kekerapan, peratusan, min dan sisihan piawai), Exploratory Factor Analysis (EFA), Confirmatory Factor Analysis (CFA) dan Structure Equation Modeling (SEM). Dapatan kajian menunjukkan terdapat hubungan antara religiositi dan sikap terhadap niat pembayaran pinjaman pendidikan. Selain itu, kajian ini juga berjaya membentuk model religiositi, sikap dan niat pembayaran pinjaman pendidikan. Secara keseluruhannya, kajian ini dapat menyimpulkan bahawa ketiga-tiga faktor ini adalah penting untuk meramal pembayaran pinjaman pendidikan. Model RIA ini dapat digunakan untuk kajian seterusnya yang lebih mendalam ke atas para peminjam demi meningkatkan usaha pembayaran pinjaman pendidikan di Malaysia.