Pembinaan Instrumen Sikap Kepada Orang Tua Dan Hubungannya Terhadap Kesediaan Sebagai Penjaga Orang Tua - Mohd Faudzi, Farah Nadia; Ismail, Suzilah; Mat Ali, Nor A’tikah; Mohd Nasir, Mohd Azrin; Ahmad, Rosliza; Mahamood, Yahaya (Universiti Utara Malaysia, 2022)
Peningkatan jumlah populasi orang tua dilihat semakin meningkat di seluruh dunia termasuk Malaysia. Walau bagaimanapun, masih kurang alat kajian dalam versi bahasa Melayu yang dapat mengukur sikap kepada orang tua. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk membina instrument sikap kepada orang tua versi bahasa Melayu yang sah dan boleh dipercayai untuk digunakan dalam masyarakat Malaysia. Seramai 927 orang responden yang berusia antara 29 tahun sehingga 59 tahun telah terlibat dalam kajian ini. Hasil kajian ini mendapati 18 item sikap kepada orang tua yang sesuai untuk digunakan dalam populasi masyarakat Malaysia, dan menunjukkan kesahan dan kebolehpercayaan yang tinggi. Selain itu, hasil dapatan juga menunjukkan sikap orang muda kepada orang tua adalah negatif; dan tiada hubungan yang signifikan antara sikap kepada orang tua dengan kesediaan sebagai penjaga orang tua.