Instrument hibah dan takaful dalam aspek pengurusan harta pusaka - Azhar, Alias (2010)
Jaminan kejayaan hidup di dunia dan akhirat akan tercapai sekiranya setiap insan mengurus dan mengatur kehidupannya berteraskan hukum dan syariat Islam. Selain menjaga hubungan dengan Allah, hubungan sesama manusia juga amat penting diberikan perhatian. Hubungan sesama manusia boleh diaplikasikan melalui pelaksanaan amanah yang diberikan oleh Allah seperti kuasa dail harta. Harta dan kuasa merupakan amanah Allah yang perlu diuruskan dengan bijak dan berlandaskan syariatNya.