Ketidakhadiran ke sekolah: Faktor penyebab, aktiviti ketika ponteng dan aspirasi budaya belajar pelajar orang Asli - Awang, Mohd Mahzan; Khairuddin, Khairul Farhah; Ahmad, Abdul Razaq; Ab Ghani, Sayuti; Abdul Wahab, Jamalul Lail; Raja Mamat, Raja Mohd Salahuddin (Universiti Utara Malaysia Press, 2022)
Tujuan– Salah satu masalah utama dalam pendidikan Orang Asli di seluruh negara adalah masalah ketidakhadiran ke sekolah. Justeru, kajian ini meneroka faktor-faktor yang menyumbang kepada ketidakhadiran pelajar Orang Asli ke sekolah. Adalah diandaikan bahawa kehidupan Orang Asli di luar sekolah lebih menarik minat mereka. Maka penerokaan terhadap aktiviti yang mereka lakukan ketika ponteng dilakukan. Kajian juga meneroka budaya pembelajaran yang menjadi aspirasi pelajar Orang Asli.