Pembinaan prototaip perisian model konstruktivisme Needham - Kecerdasan pelbagai untuk mengatasi kerangka alternatif pelajar dalam konsep perubahan keadaan jirim - Lim, Chen Hoe; Arshad, Mohammad Yusof (2004)
Kerangka alternatif merupakan perkara yang menghambat proses pengajaran dan pembelajaran. Ia sukar diubah dengan menggunakan kaedah dan strategi pengajaran biasa. Oleh itu, Needham telah memperkenalkan Model Konstruktivisme 5 Fasa untuk membantu para pendidik menstrukturkan semula idea sedia ada pelajar. Strategi pengajaran dan pembelajaran berfasa ini membolehkan pelajar terlibat secara aktif dalam membina pengetahuan sendiri dengan cara membandingkan maklumat baru dengan pemahaman yang sedia ada. Di samping itu, Howard Gardner menyatakan bahawa setiap pelajar mempunyai kemampuan yang lebih besar dalam proses pembelajaran jika pembelajaran baru adalah berdasarkan kecerdasan mereka. Dengan itu, kajian yang dilakukan ialah untuk membina satu prototaip Model Konstruktivisme Needham-Kecerdasan Pelbagai (KN-KP) yang bertujuan untuk mengatasi kerangka alternatif yang wujud di kalangan pelajar di samping mengoptimumkan proses pengajaran dan pembelajaran dengan mengambil kira persekitaran pembelajaran yang berdasarkan kepada Teori Kecerdasan Pelbagai. Sebagai contoh, konsep perubahan fasa jirim telah dipilih. Dalam kajian ini sembilan modul telah dibina. Modul pertama untuk menentukan jenis kecerdasan pelajar diikuti dengan lapan modul pembelajaran lagi yang bersesuaian dengan pelajar dari jenis kecerdasan bahasa dan verbal, logik-matematik, ruang dan visual, naturalis, muzik, kinestetik, interpersonal, dan intrapersonal. Namun dalam kertas kerja ini aspek pembinaan prototaip akan dibincangkan.