Tahap kemampuan dan pemilikan rumah dalam kalangan golongan belia: Kajian kes di Daerah Kota Setar - Said, Mohd Syahril; Yusoff, Mohd Nazaruddin; Talib, Azlizan; Pon, Yusuf; Ahmad Tarmiji, Fatin Najihah (2020)
Perkembangan sektor perumahan semasa didapati telah merekodkan kenaikan harga rumah di pasaran yang menyebabkan sebahagian golongan tertentu dalam masyarakat Malaysia tidak mampu membelinya terutama sekali bagi golongan belia yang baru sahaja memasuki alam pekerjaan dan menerima pendapatan yang rendah. Harga rumah meningkat pada kadar yang jauh melebihi pertumbuhan dalam pendapatan sebenar rakyat di negara ini. Sehubungan itu, kertas kerja ini telah memberi fokus kepada trend pemilikan perumahan rumah mampu milik dalam kalangan belia di Daerah Kota Setar, Kedah. Objektif utama kajian ini adalah untuk mengenalpasti kemampuan golongan belia dalam memiliki rumah sendiri. Hasil penemuan kajian mendapati faktor harga rumah sangat mempengaruhi kemampuan golongan belia untuk memiliki rumah sendiri dan penyediaan rumah mampu milik yang masih tidak mencukupi telah menyebabkan golongan belia masa kini sukar untuk membeli dan memiliki rumah sendiri.