Sinergi pengaplikasian ICT & seni visual: Satu inovatif pendekatan pengajaran dan pembelajaran - Md Noor, Mohamed Fuat (2009)
Kertas ini bertujuan untuk memberi satu alternatif kepada guru-guru khususnya guru-guru di sekolah rendah tahap 2 untuk mempelbagaikan kaedah pengajaran dan pembelajaran seni visual dengan sentuhan ICT. Dalam dunia realiti seni visual khususnya seni grafik, pendekatan digital art digunapakai untuk mempercepatkan proses kerja dan memperkayakan kreativiti serta mempelbagaikan sumber dan motif. Justeru itu pendekatan yang sama harus digunapakai dalam P&P di peringkat awal lagi. ‘Picture Collage Maker’ merupakan perisian yang sesuai untuk diaplikasikan diperingkatkan rendah sebagai satu kaedah untuk membuka minda pelajar sesuai dengan ledakan teknologi maklumat. Perisian ini dilihat mesra pengguna dan mudah untuk diterapkan dalam kerja-kerja asas seni grafik sebelum pelajar didedahkan dengan aplikasi yang lebih canggih seperti photoshop.