Krisis bekalan air - Ismail, Hamidi; Syed Hussain, Tuan Pah Rokiah; Mariyappan, Raman (2020)
Isu pencemaran sungai sering berlaku dan pastinya tidak semua kes mampu didedahkan oleh media massa atau orang awam. Pencemaran sungai yang berlaku kerap memberi kesan kepada penutupan loji bekalan air bersih dan mengganggu pengguna terutamanya sekitar Lembah Klang, Malaysia. Walaupun minda masyarakat telah maju dan berpendidikan, tetapi masalah ini kekal terjadi. Adakah pihak terlibat kurang menjalankan pemantauan? Adakah sesetengah pihak bersikap mengambil mudah dalam isu penjagaan alam sekitar? Perdebatan tentang punca berlakunya masalah ini tiada kesudahan, tetapi masalah pencemaran air berterusan terjadi hingga menyusahkan jutaan penggunaan bekalan air di kawasan Lembah Klang. Artikel ini cuba mengupas dilema yang berlaku sehingga menyusahkan penduduk sekitar Lembah Klang.