Motivasi calon kepala daerah pada pemilihan kepala saerah (Pilkada) serentak Di Provinsi Kepulauan Riau tahun 2020 - Sanopaka, Endri (2020)
Dalam konsep motivasi yang dikemukakan oleh Abraham Maslow, disebutkan bahawa keperluan manusia dipenuhi secara bertingkat, dimulai daripada pemenuhan keperluan asas (basic need), keperluan rasa aman (savety need), keperluan sosial (social need), keperluan penghargaan diri (self esteem need) dan yang paling puncak ialah keperluan untuk perwujudan diri (self actualization need). Konsep tahapan keperluan Maslow membentuk sebuah segitiga berbentuk “Pyramid”, menunjukkan kedudukan bilangan manusia berdasarkan pencapaian keperluannya. Dengan tahapan keperluan Maslow, maka dapat diramalkan potensi munculnya calon pemimpin yang akan bertanding dalam Pilkada serentak di Provinsi Kepulauan Riau (Kepri) pada 9 Desember 2020 mendatang. Pasangan calon yang telah mendaftarkan diri bertanding disokong oleh parti politik atau gabungan parti politik pemilik kursi (20%) di Dewan Perwakilan Rakyat Daerah Provinsi Kepri. Sampai dengan batas akhir pendaftaran calon di komisi pemilihan umum daerah, maka diperoleh gambaran bahawa bilangan manusia di Provinsi Kepri yang telahpun sampai kepada tahapan dorongan untuk memenuhi keperluan perwujudan diri sebagai pemimpin daerah ialah sebagaimana yang telah digambarkan oleh Maslow dalam segitiga tahapan keperluan Maslow (pyramid).