Pertimbangan moral dalam kalangan pelajar sekolah agama dan implikasi terhadap pelaksanaan kurikulum pendidikan Islam - Mohd Yusoff, Mohd Zailani; Hamzah, Aswati; Othman, Mohamad Hashim; Puteh, Alis (2009)
Keperluan terhadap pembentukan moral dan akhlak mulia semakin mendesak ekoran masalah-masalah sosial yang timbul selari dengan perkembangan ekonomi dan kepesatan kemajuan dunia. Bermula dengan masalah disiplin pelajar di peringkat sekolah sehinggalah jenayah kolar putih dalam kalangan golongan yang berpendidikan tinggi seperti pecah amanah, rasuah dan penipuan. Fenomena negatif seumpama ini perlu dibendung dari peringkat awal lagi. Semua ini dapat ditangani dengan adanya kesepaduan di antara ilmu dan pembentukan moral dan akhlak yang mulia melalui pendidikan di dalam diri para pelajar.