Perundangan diyat untuk mangsa kemalangan - Harakah, Daily (Harakahdaily By Team HD, 2020)
Pada 26 Ogos 2020 yang lepas, Kerajaan telah meminda Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) (APJ 1987) selepas pindaan yang terakhir dilakukan pada tahun 2018. Pindaan kali ini sangat dinantikan rakyat memandangkan terdapat peningkatan ketara kes kemalangan maut yang melibatkan pemandu mabuk dilaporkan pada tahun ini. Antara kes yang mengundang kemarahan rakyat adalah apabila petugas barisan hadapan iaitu Koperal Safwan Muhammad Ismail terkorban ketika menjalankan tugas angkara pemandu mabuk. Secara keseluruhannya, Rang Undang-undang Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2020 ini mengandungi 15 fasal pindaan dan menyentuh 13 Seksyen APJ 1987. Pindaan-pindaan yang utama adalah membabitkan peningkatan hukuman iaitu yang berkaitan dengan kadar denda, tempoh penjara dan penggantungan lesen memandu.