Pendidikan berasaskan budaya: Penerapan syariat Islam dan kesannya terhadap budaya sekolah di Aceh dan di Malaysia - Ahmad, Shukri; Mujiburrahman, , (2009)
Kertas kerja ini akan membicarakan mengenai penerapan syari’at Islam di Aceh dan kesannya terhadap perubahan budaya sekolah selepas pasca pelaksanaan syari’at Islam di Aceh. Selain itu, kertas kerja ini akan juga turut menyentuh mengenai budaya Islam dalam kalangan pelajar-pelajar sekolah di Malaysia secara umum sebagai suatu perbandingan. Antara budaya sekolah yang akan dibahaskan adalah melibatkan budaya berikut iaitu budaya shalat berjamaah; budaya berbusana Islam; budaya menggalakkan syi’ar Islam (peringatan hari besar dan penulisan aksara arab); budaya libur atau pengimarahan di bulan Ramadhan; dan budaya bersih. Implementasi budaya tersebut ikut mempengaruhi aktifitas sehari-hari di sekolah, dan juga berimplikasi terhadap pelajar dalam pengamalan ajaran keagamaan di lingkungan sekolah. Sebenarnya, di Acheh sebahagian budaya tersebut telah dipraktikkan di lingkungan sekolah sebelum pengisytiharan syari’at Islam di Acheh. Hadirnya syari’at Islam menjadi momentum untuk menguatkan kembali apa yang telah diprakikkan tersebut. Tetapi pada sisi lain juga ditemukan bahawa syari’at Islam belum mampu meningkatkan beberapa budaya sekolah yang positif di lingkungan sekolah di Acheh. Demikian hal yang sama berlaku di Malaysia. Penerapan budaya Islam kelihatan pada pelbagai program namun hal tersebut masih belum dapat mencapai tahap memuaskan dalam pembentukan budaya Islam yang komprehensif sifatnya di malaysia. Hal ini akan disentuh dalam kertas kerja ini.