Penahanan Kapal Equanimity: Tercabarkah undang-undang admiralti Malaysia? - Abdul Rahim, Asmar; Azrae, Ahmad Nasyran (2020)
Penahanan kapal mewah Equanimity milik Jho Low oleh pihak berkuasa Indonesia di perairan Bali pada tahun 2018 telah menarik perhatian dunia. Penahanan kapal ini bertujuan untuk menyelesaikan siasatan kes pelaburan di Amerika Syarikat melibatkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Rentetan penahanan kapal ini, kemampuan undang-undang admiralti Malaysia dan bidangkuasa Mahkamah Admiralti Malaysia telah diuji. Dengan menggunakan pendekatan secara diskriptif dan kajian perpustakaan, fokus utama artikel ini ialah menganalisa peruntukan prosedur undang-undang penahanan kapal dan bidang kuasa Mahkamah Admiralti di Malaysia. Analisa kronologi penahanan Equaminity, Aturan 70 Kaedah-Kaedah Mahkamah 2012 dan Seksyen 24(b) Akta Mahkamah Kehakiman 1964 (Akta 91) disentuh dalam perbincangan ini. Hasil perbincangan ini mendapati penahanan kapal Equaminity adalah sah dan bidang kuasa Mahkamah Admiralti dan Aturan 70 Kedah-Kaedah Mahkamah 2012 Malaysia adalah mencukupi. Malah penahanan kapal Equanimity juga secara tidak langsung telah memartabatkan keupayaan undang-undang admiralti dan Mahkamah Admiralti di Malaysia di mata dunia.