Komposisi, kepelbagaian spesies pokok dan biojisim di Hutan Simpan Jambu Bongkok, Terengganu - Mokthsim, Noranida (Universitas Islam Riau Indonesia, 2010)
Hutan Simpan Jambu Bongkok, Terengganu terletak pada 4º 55' U 103° 21' T dengan keluasannya adalah lebih kurang 370 hektar. Hutan ini merupakan hutan tanah rendah atas tanah bris yang mempunyai ketinggian 3m hingga 12m dari paras laut. Kajian ini dijalankan bagi mendapatkan komposisi taksonomi pokok dan pengiraan biojisim pokok dalam plot 2 hektar. Hubungkait antara biojisim pokok-pokok telah dibuat dengan Diameter Paras Dada (DBH), Kepadatan, Kekerapan dan Kedominanan Mutlak dan Relatif, dan Indeks Nilai kepentingan (IVI). Melalui kajian ini komposisi taksonomi terdiri daripada 39 spesies daripada 25 famili, Myrtaceae, Annonaceae, Guttiferae, Verbanaceae dan Euphorbiaceae merupakan lima famili terbesar yang mencatatkan bilangan spesies terbanyak. Jumlah luas pangkal pokok adalah 184.8 m²/ ha. Spesies yang paling dominan adalah Shorea materialis iaitu 23.2% dan diikuti dengan Syzygium napiforme (21.0%) serta Vitex pinnata (13.2%). Biojisim atas tanah adalah 225.8 tan/ha.Komposisi spesies merupakan komponen penting dalam penilaian impak alam sekitar. Ia boleh digunakan oleh ahli-ahli ekologi untuk pemonitoran bagi melihat sebarang perubahan yang berlaku dalam ekosistem. Hutan tanah rendah atas tanah bris juga memerlukan satu garis panduan atau satu sistem pengurusan lestari yang berupaya memastikan pemuliharaan