Sistem pengurusan bencana di Malaysia: Kajian kes banjir - Khalid, Mohamad Sukeri; Anuar, Abdul Rahim; Mohd Jalil, Mohd Razani (Universitas Islam Riau Indonesia, 2010)
Tujuan kertas kerja ini dihasilkan ialah untuk membincangkan isu berkaitan sistem penyampaian bantuan oleh pihak berkuasa terhadap mangsa banjir di Malaysia. Sistem pengurusan bencana negara yang ditadbir urus oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN). Kejadian bencana banjir di Kedah digunakan sebagai kajian kes untuk menentukan kecekapan sistem pengurusan bencana. Justeru pengalaman dan pandangan mangsa banjir di 12 daerah di negeri Kedah dengan sample kajian seramai 534 keluarga mangsa banjir daripada populasi kajian 3,674 keluarga mangsa banjir (atau 15 peratus daripada populasi kajian) telah diperolehi melalui survei dan temubual kumpulan sasaran (TKS) secara bersemuka dengan mangsa banjir untuk menilai sistem penyampaian bantuan yang dipratikan oleh pihak berkuasa apabila berlaku bencana. Berdasarkan penganalisisan yang dijalankan, dapatan kajian menunjukan bahawa mangsa banjir berpuashati terhadap keseluruhan sistem penyampaian bantuan yang dilaksanakan oleh pihak berkuasa.