Pendekatan wasatiyyah dalam pengaplikasian Islam hadhari di Malaysia - Mohd Khambali @ Hambali, Khadijah; Abdul Kadir, Nor Adina (Universitas Islam Riau Indonesia, 2010)
Islam Hadhari adalah program berasaskan ilmu untuk perpaduan umat Melayu Muslim di Malaysia dalam menghadapi gelombang globalisasi yang mampu merubah gaya hidup manusia samada secara positif mahupun negatif. Ia merupakan satu bentuk penekanan dari aspek akidah, ibadah dan perundangan yang mana ia berupa suatu kehidupan yang diresapi dan dirangsangi oleh nilai-nilai universal. Antaranya seperti keilmuan, pembangunan sepadu dan seimbang, tolak ansur tetapi tetap relevan, praktis dan dinamik dalam konteks masa kini sehingga menjadikan Malaysia negara Muslim contoh. Dalam sesebuah tamadun, kekuatan sosiol-politik dan ekonomi akan runtuh sekiranya nilai kemanusiaan itu terhakis. Bahkan akan lahir pelbagai gejala keruntuhan akhlak, ketidakadilan sosial dan masyarakat, kadar jenayah meningkat, keruntuhan sistem keluarga, ketidakseimbangan sistem ekologi dan sebagainya.Justeru, untuk membentuk hidup yang stabil, tenteram dan harmoni, pendekatan kesederhanaan (wasatiyyah) yang terpuji amat penting diaplikasikan dalam mencapai kestabilan, ketenteraman dan keharmonian hubungan masyarakat Malaysia secara menyeluruh berteraskan konsep Islam Hadhari .Oleh itu, kertas kerja ini akan menjelaskan bagaimana sifat wasatiyyah itu dijadikan medium utama dalam pengaplikasian Islam Hadhari menghadapi arus globalisasi agar perpaduan rakyat dan keharmonian negara akan kekal berterusan menuju al-falah. Malaysia yang mempunyai masyarakat majmuk, berbilang kaum, agama, adat resam dan cara hidup serta parti politik amat memerlukan pendekatan wasatiyyah sebagai orbit garisan perhubungan antara individu, kumpulan, agama, parti politik agar keharmonian masyarakat akan terus terkawal ke arah merealisasikan segala bentuk pembangunan negara.