Akta Pengurusan Sisa Pepejal Dan Pembersihan Awam 2007: Satu pandangan - Mohd Anuar, Haslinda; Abdul Wahab, Harlida (Universitas Islam Riau Indonesia, 2010)
Isu pengurusan sisa pepejal merupakan salah satu masalah utama bagi negara-negara membangun. Malaysia tidak terkecuali daripada menanggung masalah ini. Menurut laporan Rancangan Malaysia Kesembilan 2006-2010, jumlah sisa pepejal yang dijana di Semenanjung Malaysia sahaja meningkat daripada 16,200 tan metrik sehari pada tahun 2001 kepada 19,100 tan metrik sehari pada tahun 2005. Jumlah ini dianggarkan akan meningkat ke 30,000 tan sehari pada tahun 2020. (Sumber: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, 2008) Kertas kerja ini membincangkan beberapa isu perundangan berhubung dengan peruntukan yang terkandung dalam Akta Pengurusan Sisa Pepejal Dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672) yang diluluskan dan diwartakan pada bulan Ogos 2007.