Keselamatan makanan negara: Analisis perbelanjaan awam dalam sektor padi - Ibrahim, Ahmad Zubir; Siwar, Chamsuri; Ghazali, Rospidah (Universitas Islam Riau Indonesia, 2010)
Keselamatan makanan negara semakin diberi perhatian samada di peringkat nasional mahupun global. Keperluan jaminan keselamatan makanan ini adalah untuk memastikan setiap individu berupaya mendapat makanan secara konsisten bagi menjamin kualiti kehidupan yang sihat. Di Malaysia, kerajaan telah memperuntukkan sejumlah wang yang besar bagi menjamin keselamatan makanan negara. Namun begitu, Malaysia masih lagi belum berupaya mencapai kadar sara diri sebagaimana yang disasarkan. Situasi ini mengakibatkan Malaysia perlu bergantung kepada negara luar untuk memenuhi keperluan makanan negara. Sehubungan dengan itu, kertas kerja ini membincangkan pembangunan keselamatan makanan khususnya tanaman padi di Malaysia mengikut lima fasa pembangunan, i. fasa tahun 1960-an, ii. fasa tahun 1970-an, iii. fasa 1980-an, iv. fasa 1990-an dan v. fasa masa kini. Analisis lima fasa ini adalah berdasarkan kepada perspektif perbelanjaan awam yang mencakupi perbelanjaan subsidi, pengairan dan saliran serta Projek Pembangunan Pertanian Bersepadu (IADA). Pencapaian kadar sara diri dan jumlah import beras untuk menampung keperluan makanan negara turut sama dibincangkan dalam kertas ini.