Sistem tadbir urus hospital pengajar universiti di Malaysia - Ahmad, Abdul Halim; Sakdan, Mohd Fo'ad; Khalid, Mohamad Sukeri; Majid, Abdul Halim; Abdullah, Siti Alida John; Mohammed, Ahmad Martadha (Universitas Islam Riau Indonesia, 2010)
Hospital pengajar universiti merupakan institusi yang penting dalam mempertingkatkan keupayaan penyelidikan perubatan dan kesihatan di negara ini. Ia juga memainkan peranan yang penting sebagai hospital pengajar utama dalam menyampaikan ilmu, pengalaman dan persekitaran pendidikan yang kondusif dan berintegrasi. Hospital pengajar universiti mempunyai tiga (3) fungsi utama iaitu sebagai pusat pendidikan bagi bakal doktor dan doktor pakar, menjalankan penyelidikan di dalam bidang perubatan dan sains kesihatan serta memberikan perkhidmatan perubatan dan kesihatan kepada orang-orang awam. Kajian mengenai hospital pengajar ini menggunakan kaedah temu bual secara kumpulan fokus dan individu. Kajian ini dijalankan di tiga (3)hospital pengajar universiti di bawah Kementerian Pengajian Tinggi iaitu Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) dan Hospital Universiti Sains Malaysia(HUSM). Antara lain skop kajian ini adalah meneliti struktur,pengurusan sumber manusia, pengurusan kewangan dan pengurusan projek. Kajian ini juga menemukan beberapa kelemahan terhadap model tadbir urus yang diamalkan dan ia memerlukan kepada usaha penambahbaikan sistem tadbir urus mengenai struktur organisasi, pengurusan sumber manusia, pengurusan kewangan dan pengurusan projek pembangunan dalam memastikan Malaysia akan menjadi hub perubatan tersohor di Asia Tenggara.