Permainan digital dan pengaruhnya pada perkembangan kanak-kanak - Md Jaafar, Fauziah; Makhsin, Mardzelah; Ismail, Nor Hasimah (2019)
Perkembangan dan peledakan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) semakin pesat pada masa kini dan justeru itu memberi impak pada perubahan dalam sistem pendidikan negara kita. Penggunaan ICT telah menjadi satu elemen penting dalam proses pengajaran dan pembelajaran bagi era Revolusi Industri 4.0 ( RI 4.0). Pembelajaran berasaskan permainan merupakan satu bentuk pembelajaran dan pendekatan yang amat digemari dan memenuhi naluri kanak kanak pra sekolah yang sukakan bermain. Oleh itu kajian ini dijalankan untuk melihat kesan dan pengaruh permainan digital ini dalam kalangan kanak kanak melalui temu bual dengan ibu bapa dan juga kanak kanak. Dapatan kajian kes ini menunjukkan bahawa ibu bapa memberi kebebasan kepada anak anak untuk bermain permainan digital yang mereka suka tanpa pantauan terhadap anak anak ini. Hasil dapatan jelas menunjukkan bahawa isu ini melibatkan ibubapa dan penjaga utama terjadinya masalah ini. Diharapkan dapatan kajian ini memberi impak dan garis panduan kepada para ibu bapa sebagai pelindung dan menjadi role model kepada anak mereka sendiri dan juga kepada pendidik khususnya tentang pengaruh dan kesan permainan digital ini pada perkembangan kanak- kanak.