Perbezaan faktor demografi terhadap emosi komunikator dan ekspresi budi bahasa dalam komunikasi atas talian remaja - Ramli, Romlah (2019)
Perkembangan komunikasi atas talian terutama remaja adalah relevan untuk dikaji. Faktor emosi dan budi bahasa antara pembolehubah yang signifikan dalam kajian ini. Analisis perbezaan faktor jantina dan bangsa merupakan objektif utama kertas kerja ini. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif melalui soal selidik kepada seramai 395 remaja di Pulau Pinang. Kaedah analisis data adalah dengan menggunakan analisis deskriptif dan analisis inferensi. Dapatan kajian menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang nyata antara faktor jantina dan emosi komunikator namun sebaliknya terjadi terhadap perbezaan bangsa dan emosi komunikator. Hasil lain, perbezaan yang signifikan antara faktor jantina dan bangsa terhadap faktor budi bahasa.