Anjakan pemikiran mahasiswa melalui kertas kerja E-SAMS - Shariffuddin, Mohd Dino Khairri; Ahmad Apandi, Laila Suriya; Wallang, Muslimin (2019)
Perkembangan teknologi pada hari ini telah merebak bukan hanya sekadar di peringkat Kerajaan dan badan-badan organisasi swasta sahaja dengan terwujudnya perkhidmatan seperti e-banking, ecommerce, e-application, e-government, e learning, e-aduan dan UPU online. Kini setelah beberapa Universiti Awam (UA) memilih untuk mengantikan pendekatan Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (PMPP) melalui pendekatan e-undi termasuklah Universiti Universiti Utara Malaysia (UUM) uang mula melaksanakannya semenjak tahun 2014 dengan pelbagai penambahbaik seperti dengan adanya e-pencalonan pada tahun 2018. Kini UUM mengorak selangkah kehadapan lagi apabila pada tahun 2016 melaksanakan pendekatan E-Student Affairs Management System (SAMS) bagi menggantikan penggunaan kertas kerja aktiviti yang telah diamalkan sejak sekian lama. Justeru itu, kertas kerja ini akan membincangkan mengenai pendekatan dan kebaikan daripada penggunaan pendekatan E-SAMS di UUM.