Pengurusan presentasi kendiri dalam paparan imej melalui whatsapp - Mustaffa, Che Su; Omar, Nuredayu; Abu Talib, Zuraidah (2019)
Sejak kebelakangan ini, terdapat banyak laman web jejaring sosial (SNS) di internet. Tapak-tapak rangkaian sosial telah membuka pintu komunikasi dengan menyediakan cara baru untuk terlibat dalam penciptaan dan pembangunan hubungan. WhatsApp adalah salah satu daripada SNS yang paling popular dalam kalangan masyarakat maya. Makalah ini meneroka bagaimana pengguna WhatsApp menguruskan persembahan diri di WhatsApp untuk membina identiti mereka dalam talian dengan mengaplikasikan teori Dramaturgikal. Kaedah kualitatif diaplikasi dalam pengumpulan data. Hasil kajian menunjukkan penggunaan profil WhatsApp boleh dikategorikan kepada Promosi Kendiri, Teladan, dan Mengambil Hati. Hasil kajian ini menyumbang kepada teori Dramaturgikal dalam membincangkan tentang presentasi kendiri melalui media sosial.