Meneroka pelaksanaan mekanisme kutipan zakat perniagaan proaktif oleh Lembaga Zakat Negeri Kedah12 - Ahmad, Saudah; Jamaluddin, Noor Asma; Mohamad, Armanurah; Abdullah, Syahrul Faizaz; Abdullah, Syahrina (2019)
Kajian ini meneroka perlaksanaan mekanisme proaktif bagi mengutip zakat perniagaan oleh Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK). Pelbagai pendekatan dan mekanisme penerangan serta kutipan zakat perniagaan dilaksanakan kerana jumlah kutipan zakat perniagaan masih belum mencapai sasaran walaupun jumlah usahawan Muslim semakin ramai. Satu temu bual bersemuka dengan pegawai LZNK menggunakan protokol temu bual berstruktur serta analisis dokumen telah dijalankan untuk meneroka mekanisme proaktif yang dilaksanakan oleh LZNK. Dapatan kajian menunjukkan terdapat pelbagai mekanisme proaktif yang dipraktikkan oleh LZNK. Antaranya ialah kempen ziarah ke kompleks perniagaan bagi mendekati usahawan Muslim termasuk di luar waktu pejabat, pewujudan mekanisme kutipan zakat yang inovatif menggunakan teknologi maklumat seperti platform pembayaran zakat atas talian serta seruan di media sosial, penawaran mekanisme agihan balik kepada pembayar korporat, pelaksanaan projek dan skim bantuan zakat berimpak tinggi serta seruan zakat secara tidak langsung melalui pelbagai saluran. Pelaksanaan mekanisme proaktif dipercayai berjaya menyumbang kepada peningkatan jumlah kutipan zakat perniagaan walaupun masih belum mencapai jumlah kutipan sasaran.