Tahap penerimaan masyarakat terhadap zakat Mal Mustafad: kajian di Negeri Kedah - Shuib, Mohd Sollehudin; Ishak, Suhaimi; Osman, Amirul Faiz; Mohd Noor, Muhammad Naiimi; Raja Hisham, Raja Rizal Iskandar (2019)
Potensi zakat mal mustafad adalah tinggi bagi institusi zakat berdasarkan data pekerjaan dan upah setempat. Walaupun kutipan zakat ini tertinggi, masih terdapat kumpulan yang kurang keterlibatan dengan zakat jenis ini. Kertas ini cuba meneroka persepsi masyarakat pekerja terhadap zakat mal mustafad. Pekerja kerajaan dan swasta seluruh Negeri Kedah menjadi sampel kajian ini. Analisis deskriptif dari aspek kefahaman, sikap dan norma sosial digunakan dalam melihat persepsi mereka terhadap zakat ini. Dapatan menunjukkan skor yang tinggi terhadap ketiga-tiga sisi ini. Masyarakat pekerja amat memahami tentang kewajipan zakat ini namun potensi kutipan masih belum mencapai tahap yang diharapkan.