Surah Al-‘Alaq: Kaitannya terhadap pembangunan modal insan - Mohd Noor, Md Rasul; Yunus, Ahmad Rozelan; Aris, Amir (2008)
Modal insan merupakan aset yang penting bagi menentukan kejayaan pencapaian sesuatu matlamat. Pemilikan modal insan atau sumber manusia yang berilmu dan kompeten dilihat mampu membantu organisasi mencapai kejayaan yang digariskan. Sehubungan dengan itu, Islam juga menyarankan umatnya menuntut ilmu pengetahuan sebagai usaha untuk membangunkan potensi diri bagi mencapai kejayaan duniawi dan ukhrawi. Melalui Surah al-Alaq, Allah menjelaskan kepentingan menuntut ilmu serta pendekatan yang boleh digunakan dalam menuntut dan mengembangkan ilmu pengetahuan. Justeru, kertas kerja ini mengemukakan satu kajian dokumentasi tentang hubung kait Surah al-Alaq dengan aktiviti pembangunan modal insan dalam organisasi. Tuntutan mempelajari serta mengembangkan ilmu pengetahuan seperti yang disarankan oleh Allah S.W.T. dalam surah tersebut disertakan dengan pendekatan yang boleh digunakan untuk mmenyampaikan ilmu pengetahuan kepada yang memerlukan.