Hubungan etnik - Abdul Hamid, Solahuddin; Abdul Rahman, Mohd Nizho; Mohamed, Syed Sultan Bee Packeer; Mahmad, Muhamad Amar; Mohd Yassin, Khairiah; Abdullah, Suhanim; Abdullah, Syahrul Faizaz; Ahmad, Muhammad; Md Zain, Azman; Cusairi, Rafidah Mohamad; Abd Matalib, Mohamad Faizal (Universiti Utara Malaysia Press, 2019)
Buku Hubungan Etnik ini adalah hasil garapan idea dan pengalaman oleh tenaga akademik yang mengajar kursus ini di Universiti Utara Malaysia berdasarkan silibus yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.Tajuk-tajuk yang dibincangkan dalam buku ini adalah merangkumi dan mengambil kira senarai bab yang terdapat dalam silibus kursus yang ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia dengan sedikit penambahan selari dengan landskap politik semasa di negara kita.Buku ini akan menjadi rujukan utama dalam pengajaran dan pembelajaran kursus ini di UUM di samping buku-buku rujukan lain. Walaupun buku ini khusus untuk para siswa UUM, namun ia juga sesuai digunakan oleh para siswa yang lain sama ada dari Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta, pelatih perguruan, pelajar pra-universiti, sekolah menengah dan orang perseorangan yang berminat untuk mengetahui berkenaan hubungan etnik terutamanya dalam konteks masyarakat pelbagai kaum di negara kita ini.