Kod etika guru: Peranannya dalam pendidikan - Puteh, Alis; Mohd Yusof, Zailani (2009)
Guru yang berakhlak akan menjadi model kepada para pelajar. Para pelajar biasanya terpengaruh dengan model yang baik dan akan memberi kesan dalam proses pembelajaran mereka. Ini bersesuaian dengan firman Allah dalam surah Al-Ahzab (ayat 21) “demi sesungguhnya adalah bagi kamu pada diri Rasulullah adalah contoh ikutan yang baik.(Qudwah Hasanah)”.Rasulullah S.A.W adalah contoh yang hidup kepada akhlak mulia yang dikehendaki dalam al Quran. Allah S. W.T menyuruh kita mengikuti akhlak Rasulullah . Kod etika berperanan memastikan bahawa para guru mematuhi dan mengekalkan suatu tahap tingkah laku yang tinggi selaras dengan harapan masyarakat. Satu kajian telah dibuat di beberapa buah sekolah mengenai sejauhmanakah para guru menghayati kod etika ini. Kertas kerja ini ingin membincangkan dapatan daripada kajian tersebut.