Kekangan pembelajaran ICT di sekolah luar bandar: Satu kajian - Ab Wahab, Mohd Johanis; Ab Wahab, Mohd Nadhir; Mat, Ab Wahab; Md Hussain, Muhammad Nasri (2009)
Kajian ini bertujuan mengenal pasti permasalahan yang dihadapi oleh pelajar-pelajar khususnya di luar bandar dalam pembelajaran matapelajaran ICT di sekolah, khususnya di Langkawi. Fokus diberi kepada para pelajar tentang permasalahan yang dihadapi semasa proses pembelajaran samada di sekolah mahupun di luar waktu persekolahan. Untuk mencapai objektif tersebut, satu kajian tindakan telah dijalankan selama satu bulan di Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Putra, Langkawi yang melibatkan pelajar tingkatan 1 di sekolah tersebut. Dapatan kajian menunjukan terdapat 60% pelajar menghadapi masalah dalam pembelajaran matapelajaran ICT Literacy dan memerlukan satu tindakan yang sewajarnya dalam membantu pelajar-pelajar tersebut. Beberapa cadangan telah dikemukakan untuk mengatasi masalah tersebut.