Merisik fakta poligami - Hamid, Rosnaaini; Abdullah, Suhanim (Universiti Utara Malaysia Press, 2019)
Poligami merupakan kalimah keramat yang sangat ditakuti oleh golongan wanita dan disukai oleh para suami. Ramai wanita dikatakan terseksa disebabkan suami berkahwin lagi. Buku Merisik Fakta Poligami ini disajikan kepada masyarakat untuk menyebar luas ajaran agama yang sebenar di samping membetulkan salah faham dan pandangan negatif tersebut.Intipati perbincangan buku ini bermula dengan persediaan awal untuk berpoligami, tanggungjawab suami dan isteri yang berpoligami dan perkara buruk yang sering dilakukan oleh pasangan yang terlibat. Sesungguhnya, Islam telah menggariskan semua hukum dan tatacara berpoligami dengan jelas agar menjadi panduan yang tepat ke arah mendaulatkan perkahwinan tersebut. Tambahan pula, perkahwinan poligami wajar diketahui oleh orang awam agar matlamat mendirikan rumah tangga terutama rumah tangga berpoligami menjadi ibadah yang mendapat keredaan Allah SWT di dunia dan akhirat. Rumah tangga tersebut dikategorikan sebagai sebuah rumah tangga sakinah yang sentiasa dipenuhi dengan ketenangan dan kebahagiaan.