Faktor sistem dan kepuasan pengguna terhadap PERSIS: Kajian di kalangan kakitangan pentadbiran (perkeranian) di Universiti Utara Malaysia - Ibrahim, Hadziroh; Mohd Shamsudin, Faridahwati; Mohd Zin, Md. Lazim (2008)
Sistem Maklumat Sumber Manusia (SMSM) di UUM dikenali sebagai PERSIS. Ia digunakan dengan meluas di kalangan kakitangan pentadbiran untuk membantu melaksanakan tugas yang berkaitan dengan pengurusan sumber manusia agar lebih sistematik dan tersusun. Tetapi persoalannya di sini ialah: “Sejauh manakah ia berjaya dilaksanakan?” Kejayaan pelaksanaan PERSIS selalunya dihubungkaitkan dengan kepuasan pengguna terhadap sistem tersebut. Berdasarkan sorotan susastera, antara faktor yang telah dibuktikan mempunyai pengaruh yang kuat dengan kepuasan pengguna terhadap SMSM ialah faktor sistem. Oleh itu, kajian ini dilakukan untuk mengenal pasti hubungan antara faktor sistem dengan tahap kepuasan pengguna PERSIS di kalangan kakitangan pentadbiran (perkeranian) di UUM. Sejumlah 132 borang soal selidik telah digunakan untuk tujuan analisis data. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat hubungan yang kuat dan positif antara faktor sistem dan kepuasan pengguna. Faktor sokongan,mudah guna dan berguna telah dikenal pasti sebagai faktor yang paling kuat mempengaruhi kepuasan pengguna terhadap PERSIS. Justeru itu, beberapa cadangan telah dikemukakan kepada pihak-pihak yang terlibat agar mengambil tindakan yang sewajarnya supaya kejayaan pelaksanaan PERSIS akan menjadi satu aspek kepada UUM untuk terus unggul di persada dunia pendidikan