Isu kontemporari dalam pembangunan dan kesejahteraan masyarakat - Talib, Azlizan (Universiti Utara Malaysia Press, 2019)
Buku ini memaparkan perbincangan dan analisis terhadap pemahaman berkenaan isu yang berlaku dalam konteks pembangunan pada masa sekarang. Pelbagai isu telah ditimbulkan dalam bidang pembangunan disebabkan oleh pelbagai perubahan yang berlaku dan agar selari dengan tuntutan perkembangan semasa. Isu yang disentuh dan dibincangkan di dalam buku ini termasuklah isu yang berkaitan dengan buruh asing dalam pembangunan negara, pemilikan perumahan, penyalahgunaan teknologi dan jenayah siber; persekitaran bandar untuk kelestarian kehidupan dan pembangunan komuniti; isu pendidikan nasional untuk masyarakat berbilang kaum, penerapan teknologi hijau dalam pembangunan serta isu hak milik kepada penduduk.