Faktor kerja, sokongan keluarga, konflik-kerja keluarga dan kepuasan usahawan wanita - Mat, Norsiah; Mamat, Rosmaini (2008)
Tujuan kajian ini ialah untuk menentukan perhubungan di antara faktor kerja dan sokongan keluarga terhadap konflik kerja-keluarga dan mengenalpasti hubungan antara konflik-kerja keluarga dengan kepuasan kerja dan kepuasan perkahwinan di kalangan usahawan wanita. Analisis ke atas 50 usahawan wanita di negeri Terengganu menggunakan analisis regressi menunjukkan faktor kerja dan sokongan keluarga menyumbang lepada konflik kerja-keluarga di kalangan usahawan wanita. Bagaimanapun faktor kerja didapati lebih menyumbang kepada konflik kerja-keluarga berbanding faktor sokongan keluarga (β=0.48, p<0.01; β=0.43, p<0.01). Kajian ini juga menunjukkan konflik kerja-keluarga lebih mempengaruhi kepuasan perkahwinan berbanding kepuasan kerja usahawan (β=-0.38, p<0.05; β=-0.34,p<0.05). Implikasi kajian turut dibentangkan.