Satu kerangka kajian mengenai kompetensi pengurusan dalam pertubuhan koperasi di Aceh, Indonesia - H. Husein, Kamaruddin; Sharif, Mohmad Yazam (2008)
Kertas kerja ini memaparkan kerangka kajian mengenai kompetensi pengurusan yang telah dibentuk berdasarkan literatur pengurusan dunia dan di Indonesia. Rata-rata dalam literatur telah bersetuju bahawa kompetensi pengurusan merupakan kunci sukses semua bentuk organisasi sama ada yang berpaksikan sosial atau yang bermatlamatkan keuntungan. Salah satu bentuk organisasi yang memainkan peranan penting dalam sesuatu negara ialah koperasi. Di Indonesia, pertubuhan koperasi telah lama berkembang. Kertas kerja ini akan mencoretkan sedikit sejarah pertubuhan koperasi di Indonesia. Malang sekali perkembangan pertubuhan koperasi di Indonesia diperhatikan telah terbantut disebabkan kelemahan yang terdapat pada pemimpin atau pengurus koperasi. Kerangka kajian yang dibentuk memfokuskan bahawa kompetensi pengurusan koperasi merupakan pembolehubah bersandar. Kompetensi pengurusan ini dijangka dipengaruhi oleh dua jenis pembolehubah tidak bersandar iaitu ciri organisasi dan ciri sumber manusia dalam koperasi berkaitan.