Aplikasi konsep bandar selamat dalam menangani masalah jenayah di kawasan bandar di Malaysia - Said, Mohd Syahril; Azlan, Siti Farah Norain (2008)
Bandar Selamat merupakan suatu pendekatan ke arah perancangan dan pembangunan mengutamakan aspek keselamatan dalam rekabentuk persekitaran bandar. Melalui penerapan Konsep Bandar Selamat, kemajuan dan pembangunan di sesuatu bandar adalah lebih efektif dengan mengambilkira aspek kemajuan ekonomi dan jaminan persekitaran yang selamat untuk penduduk dan pengguna. Di Malaysia statistik kejadian jenayah di kawasan bandar amat tinggi terutamanya di bandar-bandar yang besar dan padat. Konsep Bandar Selamat di negara ini adalah merupakan suatu pendekatan yang baru dan masih di peringkat awal pelaksanaan. Konsep ini telah diperkenalkan oleh JPBD di bawah KPKT sebagai satu usaha bersepadu ke arah pencegahan jenayah di kawasan bandar. Sehubungan itu, kertas kerja ini bertujuan membincangkan pendekatan Konsep Bandar Selamat yang telah diaplikasi di negara-negara maju dan garispanduan perancangan bandar selamat yang diperkenalkan oleh JPBD untuk diaplikasikan di bandar-bandar di Malaysia.