Hala Tuju Sektor Koko di Ma1aysia:Potensi dan Cabaran Masa Kini - Fadzim, Wan Roshidah; Che Mat, Siti Hadijah; Sabudin, Noor Sa'adah (2018)
Permintaan terhadap koko dan keluaran brasaskan koko di dunia mengalami peningkatan saban tahun berikutan beberapa penemuan secara saintilik yang membukti manfaat yang diperoleh daripada penggunaan koko, perubahan citsrasa, peningkatan populasi dan pendapatan masyarakat. Situasi hi membuka peluang pasaran yang luas kepada negara-negara pengeluar utama koko dunia Peluang pasaran yang luas ini wajar di rebut swnula oleh Malaysia dengan mengembalikan kedudukan sebagai negara pengeluar utama koko dunia Kedudukan Malaysia sebagai negara pengisar terbsar koko di Asia sepatutnya mendomug Malaysia untuk mengeluarkan biji koko sendiri dan tidak lagi berganNng kepada negara pengeluar lain iaitu Indonesia Walaupun komoditi ini diancam oleh ketidaktentuan harga, namun pergantungan terhadap bekalan import perlu dielakkan dalam iangka masa yang panjang. Selama lebih 20 tahun Malaysia mengalami kemerosotan dalam pengeluaran koko akibat daripada kejatuhan harga yang mendorong peralihan pekebun untuk mengusahakan tanaman lain. Sepanjang tempoh tersebut Malavsia muncul sebagai negara pengisar koko terbesar. Dengan potensi tersebut,satu tindakan perlu dilakukan untuk memikirkan masa depan tanaman koko & berusaha untuk memastikan tanaman ini terus kekal di usahakan di Malaysia