Demografi dan Faktor Kedatangan Pendatang Asing tanpa Izin. Kajian Kes di Depoh Tahanan Imigresen Pekan Nenas, Pontian, Johor - Mohamed Berawi, Fuad; Hasan Basri, Bakti; Bakar, Normizan (2016)
Kajian tentang pendatang asing banyak tertumpu kepada buruh asing yang bekerja secara sah berbanding kajian terhadap pendatang asing tanpa izin yang agak kurang dijalankan ekoran kesukaran mendapatkan maklumat. Justeru kajian ini cuba mengetengahkan isu dan persoalan pendatang asing tanpa izin bagi membuka ruang pemahaman dan perbincangan. Kajian tertumpu kepada profil demografi, pekerjaan, pendapatan, majikan, serta faktor tolakan dan tarikan kemasukan pendatang asing ke Malaysia. Semua responden ditemu bual menggunakan soal selidik secara bersemuka di Depoh Tabanan Imigresen di Pekan Nenas, Pontian, Johor dan maklumat diproses dan dianalisis secara desluiptif. Kajian memmuskan pendatang asing tanpa izin memasuki Malavsia bermotifkan ekonomi senerti kemiskinan di ne-ea ra asal dan oeluan-e n.ek er"i aan berbandine isu - pergolakan politik, pergeseran kaum, dan pertelingkahan agama. Namun begitu terdapat juga kes penyeludupan manusia dan penipuan oleh agen pendatang- . Penguatkuasaan undang.-u ndan-g .pe rlu bag.i menang- ani eksploitasi manusia dengan hukuman lebih k&as.