Malayanising cina - melayu dalam menangani konflik perkauman selepas pendudukan jepun di tanah melayu - Haniffa, Mohamed Ali; Rambely, Nor Azlah Sham
Artikel ini menerangkan mengenai proses Malayanising masyarakat di Tanah Melayu dalam menangani keretakan hubungan kaum selepas pendudukan Jepun. Tindakan segera yang telah dilaksanakan ialah dengan menubuhkan Malaya Handover Committee bagi memulih dan membentuk pentadbiran baru di Tanah Melayu. Di samping itu, penubuhan Malayan Planning Unit dan Mesyuarat Ahli Jawatankuasa Keamanan dilihat sebagai tindakan segera dalam menangani isu perkauman dari terus merebak. Analisis data dibuat melalui kaedah kajian dokumen daripada sumber primer dan sekunder. Hasil kajian mendapati bahawa British memberi penekanan kepada pemulihan ekonomi selepas perang dan hubungan kaum bagi terus mendominasi kekayaan di Tanah Melayu. Pemerhatian juga dibuat untuk melihat sejauh manakah kejujuran kuasa kolonial dapat dibuktikan apabila kepentingan ekonomi mengatasi kemanusiaan dan seterusnya merintis jalan ke arah gerakan nasionalisme di Tanah Melayu.